Regler

Grundläggande regler för dragracing

Banan

Dragracing körs på en rak bana som är 402,33 meter (engelsk 1/4 mile) lång. Vissa klasser kör på halva sträckan, d.v.s. 201 meter.

Racen körs i par, d.v.s. två bilar eller motorcyklar på banan samtidigt.

Under en tävling är en del vikt för för kvalificering och en del för eliminering, ofta t.ex. en - två dagar för kval och en elimineringsdag.
En del klasser kvalar in på reaktionstid, medan andra kvalar på att komma så nära en bestämd (minimi)tid som möjligt. Utifrån kvalresultatet räknas en s.k. elimineringsstege fram, vem som möter vem i "utslagningen" - då är det vinna eller försvinna som gäller! Vinnarna går vidare till nästa nivå i stegen o.s.v., tills det är dags för final och tävlingens bästa förare ställs mot varandra.

Längs banan finns ett antal fotoceller utställda på bestämda avstånd. Dessa är sammankopplade med den så kallade startgranen, som liknar ett trafikljus.
Överst på startgranen finns två rader vita lampor som visar att bilen rullats till rätt läge inför start. När båda bilarna/mc är klara för start, trycker startern (personen som står mellan bilarna vid startlinjen) igång granen som då lyser med tre gula lampor. Beroende på vilken klass som körs, tänds de i olika takt. T.ex. alla på en gång eller en i taget. Sista lampan på granen är röd och lyser vid tjuvstart. (Se bild från timetree.se på startgran här nedanför.)
Fotocellerna räknar reaktionstiden från det att gröna lampan lyser tills fordonet rör sig från startlinjen, och mäter sen tider längs med banan.

Ålder och bil

Det år du fyller 8 kan du börja köra dragracing i klassen juniordragster/stock. Du kör då en bil med helt otrimmad motor som oftast drivs på handelsbensin. Juniorer kör 201 m och med en stock får du köra som snabbast 12,90 sekunder på den sträckan, alltså ungefär 80 km/h.

Det år du fyller 12 kan du gå upp en klass till juniordragster/modified, som går snabbare än stock och drivs på t.e.x metanol. Här får du köra 201 m på 7,90/8,90 sekunder (beroende på vad bilen är byggd av för material), ungefär 120 - 135 km/h.

Från 15 års ålder får du köra "vanlig" bil på banan. Vad som krävs av förare och bil beror på klassen man ska köra i, det kan vara en trafikregistrerad bil eller en ren tävlingsbil.

Någon övre åldersgräns finns inte, så länge föraren håller licensen aktiv och bilen klarar tävlingsbesiktningarna.

Utrustning

Nackkrage, godkänd hjälm samt skor, strumpor och handskar av flamsäkert material är obligatoriskt för att köra oavsett klass, även då det gäller juniorer. Jacka och byxor av bomull eller ylle, av nötningshärdigt material ska täcka hela kroppen. För snabbare klasser och/eller bilar som drivs av metanol eller etanol krävs det skyddskläder med SFI/FIA-klassning.

Alla regler finns på Svenska Bilsportförbundets hemsida.

Ålands Motorklubb r.f.

info@amk.ax
PB 1962, 22111 Mariehamn