Börja tävla

Att delta i tävlingar i Finland

Motorcykelåkning, och särskilt motorcykelåkning på bana, är en rolig hobby. Om du vill ta det till en ännu mer utmanande nivå kan du börja tävla!

Men några små formaliteter måste skötas innan du kan tävla. Alla som tänker tävla måste slutföra en förarexamen, samt gå med i en klubb som godkänts av Motorförbundet. Klubbar som tillhör förbundet kan du ta reda på genom att ställa frågan direkt till Finlands Motorförening. Suomen Road Racing Ajajat RY (Finlands Road Racing Förare RF) hjälper också förare i alla frågor som berör racing.

FÖRAREXAMEN, TÄVLINGSLICENS SAMT ATT ANMÄLA SIG Motorförbundet (www.moottoriliitto.fi/) anordnar förarexamenskurser några gånger om året. Slutförandet av examina samordnas för närvarande av SRRA, och möjligheterna att genomföra en examen utreds bäst genom att fråga direkt från dem. Genom att fråga i förväg kan du kanske få genomföra förarexamen rätt snabbt. Att slutföra förarexamen innebär en teori- och kördel. Utbildningen, arrangerad av Motorförbundet tar flera timmar. Den teoretiska delen täcker tävlingsrutinerna, tävlingsregler och besiktning av hojen. Träning i samband med bandagar inkluderar mer självständiga studier. Teoriprovet måste vara godkänt med rena betyg.

Syftet med förarprovet är att se till att alla är medvetna om de faktorer som påverkar säkerheten och förstår tävlingens rutiner. Det lönar sig att ta förarexamen, även om det bara är för säkerhets skull, om du misstänker att du är i en riskgrupp för att bli biten av tävlingsflugan.

När förarexamen är klar informerar den egna klubben om sina medlemmar till Motorföreningens Motti- system (motti.moottoriliitto.fi). Från Motti -systemet kan du reservera ett tävlingsnummer, köpa en tävlingslicens och anmäla dig till tävlingar. Licensen kan köpas antingen för en individuell tävling eller för hela säsongen.

Kraven på hojjen

Du kan delta i en tävling för den allmänna klassen (den sk allemansklassen) med nästan vilken motorcykel som helst. Några ändringar måste dock göras på motorcykeln. Regler för motorcykeln och åldersgränserna finns i sin helhet på Motorförbundets webbplats.

Huvudpunkterna av de obligatoriska modifikationerna på motorcykeln (allemansklassen):

· Blinkers och backspeglar måste tas bort.

· Bromsljuset måste tas bort eller inaktiveras.

· Ljudsignalen måste tas bort eller kopplas bort.

· Glaset på alla lampor och lyktor måste tas bort om de är av ett fragmenterbart material.

· Passagerarfotpinnar måste tas bort.

· Nummerplåten och registreringsskylthållaren måste tas bort.

· Alla pluggar som kan öppna sig och orsaka oljeläckage måste säkras med ståltrådslåsning.

· Oljefiltret måste säkras med en ståltrådslåsning.

· Sido- eller mittstödet måste avlägsnas eller låsas i sitt övre läge (t.ex. med ett buntband).

· Bakdrevet måste vara utrustat med ett fingerskydd (så kallad hajfena).

 

​ÅMK är en medlemsklubb till Finlands motorförbund så det lönar sig att bli medlem i ÅMK om man nån gång vill tävla med hoj på bana!

Ålands Motorklubb r.f.

info@amk.ax
PB 1962, 22111 Mariehamn